Stretching- krótko i na temat
Stretching (ang. rozciąganie) - zestaw ćwiczeń fizycznych polegający na rozciąganiu mięśni celem ich rozciągnięcia i uelastycznienia, a także poprawieniu ukrwienia układu motorycznego i spowodowanie jego rozruszania. Jest naturalnym systemem ćwiczeń, który zaczerpnięty został m.in. z obserwacji zwierząt łownych wykonujących podobne "ćwiczenia" łączącym w sobie elementy gimnastyki i kulturystyki łącząc naprzemienne serie ćwiczeń dynamicznych i statycznych. Standardowy zestaw ćwiczeniowy trwa kilkanaście do kilkudziesięciu minut jednej sesji. Polega na kilkunastosekundowej, izometrycznej pracy (napinaniu) mięśnia oraz następnie powolnym rozluźnianiu go, a następnie rozciąganiu go przez następne kilkadziesiąt sekund. Podczas wykonywania ćwiczeń ważne jest często zachowanie koordynacji ruchowej, równomiernego oddechu i nieprzesadzanie z napinaniem mięśni (nie wolno przekraczać progu bólu). Stretching używany jest również jako powszechna, ale zaawansowana forma rehabilitacji.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Stretching
Dieta na mięśnie i nie tylko
Białka, jak pewnie każdy wie, są podstawowym budulcem naszych mięśni. Dieta uboga w białko nie sprzyja wzroście masy mięśniowej, a przy intensywnym treningu zapotrzebowanie na ten składnik jest spore.
Mięso wołowe posiada jedno z najlepiej przyswajalnych dla człowieka białek, dlatego to właśnie wołowinę poleca się przy diecie bogatej w łatwo przyswajalne białko. Czasami jednak sama dieta nie wystarcza i trzeba sięgnąć po dodatkowe białko w postaci odżywek białkowych. Ich stosowanie jest dość powszechne wśród stałych bywalców siłowni.
Wikipedia i suplementy po treningu
Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.
Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)